Dieta niemowlaka i nie tylko

O tym, że każdy z nas na początku swojego życia je mleko, wiadomo nie od dziś. Najpierw jest to mleko, którym mama karmi nas piersią, a w kolejnych tygodniach życia jest to mleko modyfikowane. Z każdym jednak tygodniem potrzeby żywieniowe małego dziecka się zmieniają i należy wprowadzać coraz to nowe produkty do jadłospisu. Bo przecież po jakimś czasie mleko zamienia się na gotowe słoiczki dla dzieci ze sklepów, czy też domowe zupy, którymi można karmić dziecko. W dobie dzisiejszego rozwoju technologii wiele informacji na ten temat można znaleźć w internecie pod hasłem jak rozszerzać dietę niemowlaka karmionego piersią. Innym źródłem tych wiadomości są gazety o tematyce wychowywania dzieci, a także wywiad z lekarzem, który opiekuje się naszym dzieckiem. Dzięki temu dowiemy się tego… jak jest naprawdę. Pomimo tego, że internet jest źródłem wiedzy na wiele tematów, czasami informacje tam zawarte mają się nijak do rzeczywistości. Gdy więc nie jesteśmy czegoś pewni, zawsze można, a nawet i trzeba to zweryfikować, aby wiedzieć na czym stoimy. Bezpieczeństwo naszego dziecka powinno być przecież dla nas kwestią priorytetową. Każdy z nas potrzebuje przecież różnego rodzaju pożywienia na różnych etapach rozwoju. Tak jak już zostało to powiedziane, zaczyna się od mleka, poprzez zupki w słoiczkach, aby później móc wprowadzać dziecku do jadłospisu to, co jedzą ludzie dorośli. Najmłodsi, jak każdy z nas, mają także swoje upodobania kulinarne, a więc niemożliwym jest to, aby wszystko dzieciom smakowało. Kiedy w miarę zajmowania się dzieckiem zauważymy, co mu smakuje, a co nie, będziemy mogli przygotować mu to, co lubi. Może nawet z czasem to, co do tej pory dziecku nie smakowało, nie okaże się aż takie niedobre, jak na samym początku? Gust przecież zmienia się z czasem wielu ludziom, także w kwestii jedzenia. Warto o tym wiedzieć i nie być zawsze nastawionym negatywnie, jeśli ktoś częstuje nas tym, czego do tej pory nie lubiliśmy. Jedzenie tego, czy innego produktu może być dla nas źródłem wielu witamin i składników mineralnych, których przecież wszyscy potrzebujemy, niezależnie od wieku. Co za tym idzie, może warto jest się przełamać i zacząć jeść to, co uważaliśmy za niezbyt smaczne, chociażby dla naszego zdrowia? Takie mogą być na przykład… zalecenia lekarzy. Gdy jesteśmy bowiem na coś chorzy, musi zmienić się nasz sposób odżywiania, aby móc szybciej wyzdrowieć. A żeby było to możliwe, należy bezwzględnie stosować się do zaleceń kogoś, kto dobrze się na tym zna. Niestety, oprócz przyjmowania leków przeciwbólowych, a nawet antybiotyków, konieczne jest spożywanie odpowiednich posiłków. A mogą nimi być te, które niezbyt lubimy. Ale żeby myśleć pozytywnie, pomyślmy sobie, że to jest dla naszego dobra, że dzięki temu wyzdrowiejemy i tak dalej. Być może to jest jakaś metoda na to, żeby samodzielnie się wesprzeć w ewentualnym trudnym dla nas czasie choroby. Jak widać, w zależności od sytuacji, nie zawsze możemy jeść to, co najbardziej lubimy, ale tak już jest na świecie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here