Dlaczego białko wołowe jest przydatne w przemyśle spożywczym?

Wołowina to jedno z najbogatszych źródeł białka. Dlatego ludzie nie powinni całkowicie rezygnować z tego rodzaju mięsa. Poza tym, białko wołowe wykorzystuje się też w przemyśle spożywczym. Jaka jest jego rola?

Wołowina – jakie są jej zalety?

Nie od dziś wiadomo, że najzdrowsze jest mięso przyrządzone przez nas samodzielnie. Jeszcze lepiej, gdy pochodzi ono z ekologicznej hodowli. Dotyczy to także wołowiny, której spożycie w naszym kraju zdecydowanie spada. Jeszcze na przełomie wieków Polak spożywał niecałe 11 kg tego mięsa w ciągu roku. Obecnie jest to około 2 kg, więc różnica jest ogromna. Wynikać może z obaw przed spożyciem skażonego chorobą mięsa. Nie raz w tym wieku słyszeliśmy bowiem o chorobie szalonych krów. Jednak jeśli mamy pewność, że mięso pochodzi ze sprawdzonej hodowli, badanej przed przekazaniem do obróbki, to nic nam nie grozi. Wołowinę warto jeść z kilku powodów. Przede wszystkim zawiera bardzo duże ilości łatwo przyswajalnego białka. W śródmięśniowej tkance łącznej znajdziemy takie substancje jak kolagen czy elastyna. Zawartość tłuszczu w tym mieście także jest niższa niż w przypadku innych gatunków. Dla przykładu, spożycie stu gram polędwicy wołowej da nam aż 20g białka przy zaledwie 4 g tłuszczu. Poza tym, dostarczymy naszemu organizmowi takich składników jak witamina A, E, kreatynę, czy żelazo. Dlatego poleca się ją osobom z anemią, czy intensywnie ćwiczącym na siłowni.

Czym jest białko kolagenowe?

Białko wołowe jest białkiem kolagenowym. Ten szczególny rodzaj protein buduje organizmy wielokomórkowe, czyli m.in. człowieka. Znajdziemy je chociażby w obrębie wątroby i serca, ale też w kościach oraz chrząstkach. To, co wyróżnia białko kolagenowe to wysoka zawartość glicyny i proliny. Białko to stosuje się więc podczas procesu regeneracji pourazowej, nadmiernej łamliwości, czy w przypadku zwyrodnień stawów. Najważniejszą zaletą białka kolagenowego jest to, że jest wolny od cholesterolu. Jeśli połączymy je z witaminą C, to przyswajalność białka przez nasz organizm ulegnie znacznej poprawie.

Gdzie stosuje się białko wołowe?

Kolagenowe białko wołowe nie jest jednak stosowane wyłącznie w celach leczniczych. Równie chętnie jest on stosowany w branży spożywczej. Białko wołowe, podobnie jak wieprzowe, ma bardzo dobry wpływ na produkcję wędlin. Jego obecność przyspiesza i ułatwia cały proces. Firmy kupują go od sprawdzonych dystrybutorów. Jeden z nich jest dostępny tutaj http://oqema.pl/. Stosowanie białek wołowych zwiększa też ilość mięsa w produkcie, co jest pozytywnym zjawiskiem. Wzmocnieniu ulegają też walory smakowe wędlin, dzięki czemu końcowy produkt bardziej zachęca do zakupu. Białko wołowe poprawia także gryzalność, co sprawia, że wędliny rozpływają się w ustach. Wykorzystywanie takich rozwiązań w procesie produkcji jest więc odpowiedzią na potrzeby klientów. Coraz bardziej jesteśmy bowiem świadomi tego, co spożywamy, a tzw. „śmieciowe” jedzenie przestaje być dla nas w jakikolwiek sposób atrakcyjne. Pamiętajmy o tym, gdy będziemy kupowali wędliny następnym razem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here