Jak przygotować dobrą aromatyczną kawę

Kawa w domu jak z kawiarni – czy to możliwe bez ukończenia kursu baristycznego? Jak najbardziej! Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Przedstawiamy 3 podstawowe wskazówki na to, jak zrobić dobrą kawę w domu!

1.    Jak zrobić dobrą kawę? Zwróć uwagę na proces mielenia ziaren

Dlaczego akurat ziarna, a nie po prostu dobrej jakości gotową mieloną kawę? Zasada ta ma związek z ulotnością aromatu tego niezwykłego napoju. Kawa zaczyna go tracić już po godzinie od zmielenia! I choć nie oznacza to, że kompletnie nie będzie miała smaku, to jednak różnica między kupioną i przesypaną do pojemnika kawą mieloną, a świeżo wysypaną z młynka jest ogromna. Ta druga będzie znacznie intensywniejsza i z bogatszym aromatem! Dlatego też pierwszą odpowiedzią na pytanie, jak zrobić dobrą kawę, jest odpowiedni wybór ziaren oraz sprzętu do mielenia ich lub po prostu ekspresu wyposażonego w młynek. Ta druga opcja jest niewątpliwie wygodniejsza, szczególnie że model wyposażony w młynek automatyczny można kupić już nawet za mniej niż 400 zł – jak w przypadku ekspresu przelewowego Eldom Aromax.

2.    Jak zrobić dobrą kawę z ekspresu? Wybierz odpowiedni gatunek

Przygotowywanie kawy w ekspresie jest wyjątkowo proste, szczególnie gdy jest to model ciśnieniowy i w pełni automatyczny. Wówczas wystarczy nawet użycie tylko jednego guzika, by za kilka minut cieszyć się smakiem świeżo zaparzonej kawy. Jaki w takim razie można mieć w tym wypadku wpływ na jej smak? Jak zrobić dobrą kawę z ekspresu? Najpopularniejsze gatunki kawy to zdecydowanie Arabica oraz Robusta. Czym się różnią?

  • Arabica – odmiana ziaren o charakterystycznym naturalnym nacięciu w kształcie litery S. Zaparzona z nich kawa będzie subtelna, o stosunkowo niskiej zawartości kofeiny, delikatnie kwaskowata, z wyczuwalną czekoladową nutą oraz orzechowymi lub owocowymi akcentami. Nazywana jest najbardziej szlachetnym gatunkiem kawy i bariści wyjątkowo chętnie sięgają właśnie po Arabikę. Dzieli się na dodatkowe podgatunki:
    • Mocca – intensywnie czekoladowa, doskonała do parzenia mokki;
    • Typica – o kwiatowym posmaku, idealna do espresso;
    • Bourbon – z wyczuwalnymi akcentami orzechowymi, polecana do espresso i deserów kawowych;
    • Santos – słodkawa, o miodowym posmaku; najchętniej wybierana do przygotowywania kawy po turecku.
  • Robusta – zdecydowanie bardziej gorzka od Arabiki, z wyczuwalnymi nutami popiołu czy nawet ziemi. Wykorzystywana jest przede wszystkim w tworzeniu mieszanek z Arabiką w celu podbicia jej subtelnego smaku i aromatu. Również dzieli się na kilka podgatunków, wśród najpopularniejszych wymienić można:
    • Ugandyjska – o wysokiej zawartości kofeiny, dobrej kwasowości oraz wyczuwalnych nutach karmelu, kokosa i orzechów. Polecana do przygotowywania espresso oraz kawy po turecku;
    • Wietnamska – wyróżniają ją pikantne nuty i intensywnie wyczuwalny orzechowy aromat połączony z fistaszkowym posmakiem. Idealna do tworzenia mieszanek z Arabiką lub espresso;
    • Indyjska – pikantna, lekko owocowa, o czekoladowym posmaku. Sprawdzi się jako podstawa do espresso.

3.    Jak zrobić dobrą kawę z mlekiem? Pilnuj temperatury!

Temperatura pełni istotną rolę w procesie parzenia kawy. Zbyt gorąca woda sprawi, że napój będzie gorzki. Zbyt chłodna z kolei nie uwolni w pełni smaku i aromatu kawy i napar będzie „płaski”. Optymalna temperatura to około 90 stopni Celsjusza – zapewnia ona odpowiednie wyważenie smaku.

A jak zrobić dobrą kawę z mlekiem? Okazuje się, że i w przypadku tego dodatku istotna będzie właśnie temperatura. Mleko powinno zostać podgrzane do temperatury około 60-70 stopni Celsjusza. Wówczas związki laktozy rozpadają się, a napój zyskuje idealnie słodkawy smak. Co więcej, tak ciepłe mleko bezproblemowo się pieni, dzięki czemu tworzy się aksamitna, doskonale gęsta pianka, która jest podstawą do cappuccino czy trójwarstwowej kawy latte.

Przede wszystkim jednak warto zainwestować w dobry, wielofunkcyjny ekspres do kawy. Znacznie ułatwi trzymanie się odpowiedniej temperatury wody czy właściwego poziomu zmielenia ziaren. Urządzenie często zadba także o właściwy stopień spienienia mleka i efektowne podanie napoju. Bez względu na to, czy wybierzesz model przelewowy, kolbowy, czy automatyczny, smak kawy z ekspresu nie ma sobie równych.

Artykuł sponsorowany.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here