Mięso w diecie niemowlaka

Wprowadzenie mięsa do jadłospisu dziecka, zależy od tego, czy było ono karmione mlekiem matki czy też mlekiem modyfikowanym. W pierwszym przypadku mięso wprowadzamy około 7 miesiąca życia, jeżeli zaś niemowlę jest karmione mlekiem modyfikowanym, wówczas niemowlęciu mięso możemy zacząć podawać już w 6 miesiącu życia. Mięso jest źródłem białka, które z kolei jest niezbędne do odpowiedniego wzrostu i rozwoju organizmu. Oprócz żelaza i białka mięso jest bogate w witaminy z grupy B, cynk oraz witaminę PP, która jest odpowiedzialna za tworzenie wybranych hormonów. Niedobór cynku w organizmie prowadzi do spadku odporności przez zmniejszoną produkcję białych krwinek i może przerodzić się w anemię, która dla niemowlęcia może mieć bardzo niekorzystny wpływ na jego zdrowie i dalszy rozwój. Każda matka zastanawia się ile mięsa dla niemowlaka powinno znaleźć się w jego posiłku. Otóż, początkowo niemowlęciu podajemy około 2 łyżeczek mięsa dziennie. Białko zwierzęce możemy raz w tygodniu zastąpić mięsem z ryb, które są źródłem kwasów omega – 3. Obecnie na rynku spożywczym dostępne są gotowe obiadki dla niemowląt, które zawierają odpowiednio zbilansowaną dawkę białka zwierzęcego. Jeżeli zdecydujemy się na gotowanie posiłku w domu, pamiętajmy, aby mięso podawane dla niemowlaka było świeże i pochodziło ze sprawdzonego źródła, musi być to także chude mięso takie jak np. drób, królik lub indyk. Początkowo należy podawać mięso gotowane. Możemy ugotowane mięsko zblendować wraz z warzywami i otrzymamy gotowy posiłek dla dziecka. Gotowanie dla niemowlęcia nie musi być czasochłonne, gotowy posiłek możemy podzielić na porcje i pomrozić, dzięki czemu zaoszczędzimy sporo czasu przy następnych posiłkach. Kupujmy mięsa ekologiczne, najlepiej z certyfikatami, tak aby mieć pewność, że zwierzęta te były karmione w sposób najbardziej zbliżony do tego naturalnego, ani nie były im podawane antybiotyki czy też hormony wzrostu. Stawiajmy na jakość, a nie na ilość. Unikajmy gotowego mięsa mielonego, nie należy również kupować mięsa na targach i bazarach, gdyż nie jesteśmy w stanie skontrolować jakości i sposobu hodowli zwierzyny z której mięso pochodzi. W kolejnych miesiącach życia dziecka możemy rozszerzyć jego jadłospis o cielęcinę lub jagnięcinę. W dobie wszechobecnej mody na wegetarianizm i weganizm, musimy pamiętać, że niemowlę potrzebuje białka odzwierzęcego do prawidłowego rozwoju. Na stronach internetowych znajdziemy mnóstwo przepisów, którymi chętnie dzielą się inne matki. Dieta niemowlaka musi być przede wszystkim zróżnicowana, aby dostarczyć jak największą ilość składników odżywczych. Gdy dziecko skończy pierwszy rok życia, wówczas do jadłospisu możemy wprowadzić wędliny, najlepiej przygotowywane w domowym zaciszu, bez dodatku konserwantów i sztucznych aromatów. Pamiętajmy, aby do posiłków przyrządzanych dla naszych dzieci dodawać jedynie minimalną ilość soli. Nie można dodawać pikantnych przypraw, które mogą niekorzystnie wpłynąć na delikatny układ pokarmowy naszego niemowlęcia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here