Według najnowszych zaleceń dotyczących rozszerzania diety, najlepiej by niemowlę było karmione wyłącznie mlekiem przez pierwsze pół roku swojego życia.
Od kiedy rozszerzać dietę niemowlaka? Najlepiej zacząć rozszerzać po ukończeniu 6 miesięcy, pamiętając przy tym, że mleko wciąż jest tu podstawą i z niego nie rezygnujemy, dalej karmimy mlekiem na żądanie.
Oczywiście termin 6 miesięcy jest umowny, wszystko zależy od możliwości dziecka, nie zawsze równo po upływie pół roku niemowlę jest już na to gotowe.
Dziecko powinno siedzieć stabilnie z podparciem i sztywno trzymać główkę w pionie. Nie należy karmić dziecka na leżąco bądź półleżąco!
Produkty wprowadzamy stopniowo, na początku podając kilka łyżeczek np. gotowanej marchewki czy ziemniaka lub dyni. To od jakiego warzywa zaczniemy zależy od nas.
W pierwszych dniach nie należy łączyć kilku różnych składników. Dzięki temu zaobserwujemy ewentualne reakcje uczuleniowe. Pokarm najlepiej proponować minimum pół godziny po karmieniu piersią / podaniu mleka.
Na początku posiłki podajemy 2-3 razy dziennie, tylko proponując, by dziecko oswoiło się z nowymi smakami i czerpało z tego przyjemność. Najważniejsze by dziecka nie zmuszać, nie wciskać jedzenia na siłę, dajmy mu zdecydować. Niech cały ten proces przebiega w spokojnej atmosferze.
Co ważne, nie rezygnujemy przy tym z karmienia mlekiem, mleko cały czas jest podstawą żywienia tak małego dziecka.
Oprócz mleka, do picia proponujemy również wodę, soki i napoje słodzone są tu zbędne.
Najlepiej jest zacząć od warzyw, choć zdania w tym temacie są podzielone. Owoce zaleca się podawać po upływie około dwóch tygodni od rozpoczęcia rozszerzania diety.
Wybór właściwej łyżeczki też ma ogromny wpływ, powinna być twarda i płaska, by dziecko z łatwością zgarniało z niej jedzenie.
Jeśli chodzi o konsystencję jedzenia, najlepiej gdy będzie ona różnorodna już od samego początku.
Możemy zacząć od podawania papek, ale dobrze jest gdy jednocześnie proponujemy dziecku kawałki do samodzielnego chwytania. Dziecko w ten sposób nie tylko poznaje smaki, ale i kształty, jedzenie staje się ciekawsze i uczymy nowych umiejętności.
Jeśli już zdecydujemy się podawać niemowlakowi kawałki, upewnijmy się że są dla niego właściwe, unikajmy np. twardych i okrągłych produktów np. orzechy.
W diecie tak małego dziecka unikajmy soli, miodu (dopiero po ukończeniu roku), grzybów, produktów słodzonych i wysoko przetworzonych np. parówki.
Dieta dziecka powinna być bogata w owoce, warzywa, mięsa, ryby, rośliny strączkowe, produkty zbożowe. Warto też wzbogacać posiłki o zdrowe tłuszcze np. kilka kropli oleju lnianego do kaszki zbożowej.
Pomiędzy 6 a 9 miesiącem życia powinniśmy proponować co najmniej dwa posiłki dziennie, w dalszym ciągu nie rezygnujemy z mleka. W tym czasie dziecko uczy się żuć i przeżuwać jedzenie, może też zacząć próby samodzielnego jedzenia łyżką.
Między 9 a 18 miesiącem życia ilość posiłków powinna wynosić co najmniej dwa do pięciu dziennie.
Do 12 miesiąca życia mleko jest podstawą żywienia dziecka, a posiłkami stałymi uzupełniamy jego dietę. W tym czasie dziecko próbuje samodzielnie jeść sztućcami i radzi sobie z jedzeniem różnych konsystencji pożywienia.